Nezařazené

Profi vaření v polních podmínkách!

Během výletů do přírody potřebujete kromě dobrého vybavení také dobré jídlo. My vám ukážeme, že dovolená v kempu nebo na treku se nemusí nést ve znamení rychlovek u stánků a instantních polévek.

Když se vypravíte na dovolenou do kempu, máte hned několik možností, jak si zajistit potravu. Můžete každý den vzít útokem stánek s místními specialitami, vzít si s sebou zavařené jídlo z domova nebo si vařit přímo tam.

Co vařit v přírodě?

Je pravda, že jídlo ze stánků s rychlým občerstvením úžasně voní, ale ne vždy je to to pravé, co byste si po dni stráveném sportem měli dopřát. Hranolky a smažený sýr na přepáleném oleji zkrátka není to pravé ořechové. Tedy alespoň, co se každodenního stravování týče. Nemusíte však panikařit, i v „polních“ podmínkách totiž dokážete kouzlit.

Jídlo do kempu

V kempu máte výhodu v tom, že vám poskytne zázemí – společnou kuchyňku s dřezem nebo myčkou nádobí, připojení k elektřině a podobně. Zkušení kempaři by vám jistě poradili vařič na propan-butanovou bombu nebo gril. Zkrátka není důvod, proč si nepřipravit jídlo vlastníma rukama. Stačí si připravit předem jídelníček a podle toho nakoupit.

Co vařit v kempu?

Jak už vás jistě napadlo, vaření v kempu má svá specifika a jedním z nich je jednoduchost. V kempu na ohni asi nebudete připravovat svíčkovou nebo jinou omáčku. Dá se říci, že mezi speciality na ohni rozhodně nepatří česká klasika.

Skvělou rychlovkou k obědu nebo večeři je například grilovaný hermelín, grilovaná zelenina s česnekem a kapkou olivového oleje, kotlíkový buřtguláš nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou, kterou jste si přivezli zavařenou z domova. Do jisté míry platí, že jídlo pod stan je takovou alternativou vaření na chalupě. A stejně jako tam platí, že čím víc si toho navaříte doma předem, tím méně budete muset věnovat přípravě jídla pod stanem.

Snazší práci než ve stanu budete mít v karavanu. Když ho zapojíte do elektrické přípojky, můžete vařit dle chuti ve vnitřní kuchyňce, která nabízí podobný komfort jako vaše domácí kuchyně.

Pomoci si můžete i objednávkou v restauraci, některé totiž nabízí přípravu jídel na cestování, zavaří ho speciálním způsobem a vy si ho pak už jen ohřejete.

Jídlo na trek

Chystáte se spíše na putování? Pak byste si měli zabalit dost jídla na cesty, nikdy nevíte, kde bude možnost se pořádně najíst. Měli byste se však držet určitých pravidel. Jídlo do batohu by mělo být co nejlehčí, protože ho ponesete na zádech. Mělo by být trvanlivé a ideálně by mělo vydržet i několik dní při letních teplotách. Kromě toho by se mělo jídlo dát dobře zabalit, aby se vám do batohu dobře vešlo. Skvělé bude, když si jídlo zavakuujete po malých kouscích nebo jednotlivých porcích. Nebudete mít s sebou zbytečnou váhu navíc a také se jídlo lépe vejde do batohu.

Perfektně tato kritéria splňuje sušené maso, kuskus, domácí granola, trvanlivé salámy, špek. Přihodit můžete i nějakou instantní polévku, která se uvaří rychle i na ohni.

Přibalit byste měli i filtr na vodu a outdoorové nádobí, které je lehké a nezabere moc místa. Díky tomu budete mít pořád dostatek energie na další cestování po vlastní ose. Výhodou je i to, že čím déle budete na cestě, tím lehčí bude váš batoh.

Vaření v polních podmínkách je nejen zábavné, ale uvidíte, že i velmi rychlé a chutné. Nezbývá tedy už nic jiného, než se zabalit a vyrazit na cestu.